FAQ Beadembroidery

Wat is Stiff Stuff?

Als ik het moet omschrijven, zou ik het omschrijven als een textiel dat tussen vlieseline en vilt in valt. Een vel stiff Stuff heeft ongeveer de dikte van een lapje vilt, maar de stevigheid van vlieseline. Je kan het wassen, strijken, verven, buigen, vouwen, knippen of snijden zonder dat het gaat rafelen , zijn vorm of stevigheid verliest. Je kan er op tekenen of kleuren, met potlood of stift.
Dit maakt de Stiff Stuff een ideale basis voor allerlei creatieve doeleinden en dan vooral Beadembroidery. De stof is ‘luchtig’, zodat je heel makkelijk met naald en draad er doorheen steekt, maar zo in elkaar geweven dat het sterk genoeg is om draad en knopen stevig aan te trekken zonder dat je je knoop of draad door de stof trekt.

Wat is UltraSuede® ?

UltraSuede is een immitatie suede en van Amerikaans fabrikaat. Het is verkrijgbaar in verschillende diktes, kleuren en prints en het wordt gebruikt voor allerlei creatieve doeleinden, maar ook voor het maken van kleding en gordijnen of stoffering voor meubelen.
UltraSuede is een merknaam en staat voor een bepaalde kwaliteit.

Kan ik ook iets anders gebruiken dan UltraSuede?

Ja, dat kan. Je kan leer gebruiken of een ander soort (immatie) suède. Belangrijk is dat je voor een stof kiest die soepel is en niet rafelt.

Wat is een cabochon?

Een cabochon is een edelsteen die op een speciale manier is geslepen. De onderkant is plat en de bovenkant en bolvormig. Ze worden veel gebruikt in sieraden waar ze geplaatst worden in een zetting, meestal van edelmetaal, zoals ringen, oorstekers en hangers voor aan een ketting.
Bij beadembroidery maak je deze zetting zelf met behulp van kralen.

Er is ook veel keuze uit cabochons gemaakt van kunststof, fimo, hout of glas.

Hoe moet ik beginnen en wat heb ik allemaal nodig?

Inmiddels heb ik 2 stap-voor-stap tutorials geschreven met duidelijke foto’s die beginnen met een boodschappenlijstje, zodat je precies kan zien wat je nodig hebt.
Deze tutorials zijn zeer geschikt voor beginners en bij de stappen staan ook tips waar je op moet letten.

beadembroidery-how-to

Free Tutorial Beadwork Ring

En bekijk zeker even deze video

Heb ik persé een harde kern nodig?

Nee, dat is niet noodzakelijk, maar als je geen harde kern gebruikt bij een armband, heb je wel een sluiting nodig.

Wat zijn rocailles, delica’s, seedbeads en charlottes en wat is het verschil tussen Toho en Miyuki?

Rocailles en seedbeads zijn 2 verschillende namen voor 1 en hetzelfde product, namelijk een verzamelnaam voor de allerkleinste kraaltjes. Onze zuiderburen spreken vooral over rocailles en in Amerika praten ze over seedbeads.
Persoonlijk spreek ik altijd over seedbeads, omdat ik mijn inkopen altijd in Amerika doe en ik rocailles een vervelend woord vind.

In het wereldje van de kralen zijn er een aantal merken die boventoon voeren en dat zijn Toho, Miyuki en misschien wat minder bekend; Matsuno.
Toho en Miyuki voeren – simpel gezegd – 2 kwaliteiten kleine kraaltjes. Beide maken seedbeads en beide hebben ze een exclusieve lijn van seedbeads, waarbij de kralen allemaal gelijk van vorm en grootte zijn en meer cylindervormig ten opzichte van de gewone seedbeads die ronder en boller zijn van vorm.
De exclusieve lijn van Toho zijn de Treasures en die van Miyuki zijn de Delica’s.

Dan hebben we ook nog de charlottes. Dat zijn “cut seedbeads” en dat betekend dat een charlotte 1, 2 of 3 platte vlakjes heeft op een kraal. Dit kan een leuke effect geven aan je werk, omdat het licht op de vlakjes afkaatst en je wat subtiele schittering in je werkstuk kan brengen.

Naast de ronde vormen, zijn er ook 6-kantige ( hex beads ) , 3-kantige ( triangel beads ), geribbelde seedbeads en meer te koop.

Ondanks dat deze kralen en merken allemaal anders zijn, hebben ze in grote lijnen allemaal 1 ding gemeen en dat is de maat.
Maten worden aangegeven als 15/0, 13/0, 12/0,  11/0, 10/0, 9/0, 8/0, 6/0 en 2/0

Hoe hoger het getal, hoe kleiner de kraaltjes zijn. Dus een seedbead met maat 15/0 is kleiner dan een seedbead met maat 11/0.

Deze maatvoering is vrijwel voor de meeste bekende/gebruikte merken hetzelfde, behalve voor de charlottes. Deze kraaltjes vallen meestal iets kleiner uit.

Kan ik ergens een patroon vinden van Beadembroidery?

Ik denk het niet…. hooguit een werkbeschrijving zoals de tutorials die ik zelf heb geschreven.
Bij Beadembroidery werkt men doorgaans niet via een patroon, maar groeit je werk terwijl je ermee bezig bent. Je kiest als eerste je cabochons uit die je wilt gebruiken en dat is de basis waaruit je gaat werken. Je volgt de vormen van je cabochons en vult je werk verder naar eigen inzicht in.

Het geheim van een mooi en bijzonder beadembroidered werkstuk zit hem dan ook voornamelijk in de compositie, het kleur- en materiaalgebruik.
De gebruikte technieken zijn erg simpel. Iedereen die een knoop aan kan zetten, kan Beadembroidery.

Speel met kleur en materialen en je komt tot de wonderlijkste creaties! 😀

Happy Beading!

P.S. Lees ook de algemene FAQ voor een aantal adressen voor benodigdheden. 😉

7 thoughts on “FAQ Beadembroidery”

  1. super handig, alles bijeen!

    Like

  2. Mooi geschreven. Erg handig voor degenen die willen beginnen met bead embroidery. Duidelijke uitleg!

    Like

  3. merci !n ik heb vanalles geleerd!

    Like

  4. Prachtige beschrijvingen zoals altijd! Een vraag: hoe kun je stiff stuff het beste kleuren? De zegt kleuren met een potloodje, de ander zegt met waterverf? Wat zou jij doen? Tot nu toe heb ik alleen zwart en wit gebruikt maar zou zo graag eens een stukje met een ander kleur doen.
    Groetjes Jose

    Like

    • Ik zou een verfbad gebruiken. Dat is het meest kleurvast en dat is erg fijn als je ermee aan het werk bent.
      Dat kan met textielverf, maar ik gebruik graag natuurlijke ingrediënten. Zo heb ik dus al regelmatig met thee ‘geverfd’ 🙂

      Like

Leave a comment