Tags

De term hoor je steeds vaker… te pas en te onpas. “Vintage”. Maar wat is nou precies vintage?
het lijkt er voor mij op dat veel mensen de term gebruiken, maar niet eens weten waar ze nou eigenlijk over praten… Sieraden met een “vintage-look” worden doodleuk als Vintage verkocht, terwijl de onderdelen spiksplinternieuw -en bij wijze van spreken- nog geen maand geleden de fabriek uit kwamen rollen.

Dat is net zoiets als nep- of namaak-antiek!

De meeste mensen weten wel wat antiek is, maar ook daar vergissen mensen zich toch vaak in. Meestal is een voorwerp pas antiek als het 100 jaar oud is. Over het algemeen is er een voorwaarde dat het (grotendeels) door mensenhanden gemaakt is. Boeken en uurwerken kunnen al met ongeveer 80 jaar antiek zijn en er zijn voorwerpen die ouder dan 100 jaar moeten zijn om de noemer antiek te mogen dragen.
Dus zo eenvoudig is het allemaal nog niet en is 100 jaar een richtlijn.

Maar wat is dan Vintage?

Vintage is tenminste 25 jaar oud, maar is te jong om antiek te mogen heten. Kleding en voorwerpen die een 50, 60 of 70-jaren look hebben, hoeven dus niet per defintie vintage te zijn. Als iets dergelijks kort geleden is gemaakt, dan heet dat retro.

Echte vintage spullen zijn moeilijk te vinden en zeker nu het een rage is geworden. De vraag is groter dan het aanbod en wanneer dat zo is, komen er neppers en bedriegers op de markt.
Het is daarom belangrijk om je te verdiepen in de oude spullen die je graag zou willen kopen, wil je niet veel geld betalen voor vintage wat het eigenlijk niet is. Een versleten spijkerbroek, een muf ruikende bloementjesjurk of een gehaakte tas zijn niet per definitie vintage… En geloof nu zeker niet dat je (een) vintage (sieraad) koopt als deze producten anno nu in 100-tallen zijn geproduceerd/gemaakt…. Ik vraag mij namelijk dan meteen af waar die berg met onaangeroerde onderdelen of spullen ligt of altijd heeft gelegen zonder dat er een haan naar kraaide en ook nog eens in sublieme conditie is gebeleven.

Nee… slapen doen we ‘s nachts 😉
…. en dan droom ik over bergen antieke en vintage kralen, knopen, cabochons, stofjes, kant en onderdelen en nog veel meer….

Wat zal ik weer lekker slapen…. weltrusten!