Tags

, , , , ,

Hoe klein is klein?
Duidelijk is dat men zich er nauwelijks een voorstelling van kan doen van de allerkleinste kraaltjes ooit gemaakt. Misschien dat onderstaande foto, waar ik een aantal kraaltjes heb gefotografeerd op mijn wijsvinger, een beter idee geven hoe klein deze kraaltjes nu precies zijn.

Veel mensen die ik deze kraaltjes in het echt heb laten bewonderen, kunnen met het blote oog niet eens het rijggat zien. Ik weet dat ik hele goede ogen heb waar ik dan ook zeker heel erg dankbaar voor ben en ik hoop dat dat ook nog heel lang zo mag blijven, want het is voor mij natuurlijk een uitdaging om met deze kraaltjes ook aan de slag te gaan en ze te gebruiken in een aantal creaties…. zolang mijn voorraad strekt natuurlijk, want helaas zit hier een enorme beperking op sinds deze kraaltjes na ongeveer 1910 nooit meer in productie zijn genomen.

Een eerste serieuze poging is dan inmiddels ook al gedaan!
Eigenlijk zou ik beginnen aan een collier, maar hoewel ik in de veronderstelling was dat ik daarvoor alle materialen in huis had, bleek het tegenovergestelde waar te zijn, daarom een klein projectje met deze bijzondere kraaltjes ‘even’ tussendoor.

Nou ja… ‘even’…. ik rijg gemiddeld 1½ cm aan in een uur! Arbeidsintensief werkje dus, dit stukje kant wat deel moet gaan uitmaken van een haarspeld die versierd gaat worden met het kant, organza,Vintaj, fluweel lint en groene Granaat.

Kon nauwelijks wachten om  met deze uitdaging te beginnen toen ik de juiste naalden in huis had! Per ongeluk had ik al ondekt dat het dunste pareldraad met vaste rijgnaald door de microbeads passen. Van Henny kreeg ik de tip dat deze naalden los te koop zijn Kralenkwarts. Griffin en Bead Smith verkopen deze naalden ook en in verschillende diktes. Voor deze kraaltjes heb je de dunste nodig met een doorsnede van 0.24mm 😉
In combinatie met de dunste Fireline is het mij gelukt om 2 x door de meeste microbeads te kunnen rijgen!  :mrgreen:

Met grote regelmaat – en dat is na 2-3 picootjes gemaakt te hebben – moet ik de naald met een tang die een plastic bek heeft,  aan het puntje ‘gladstrijken’ en na verloop van tijd moet ik er zelfs een stukje afknippen, omdat de in elkaar gedraaide delen dan net een fractie uit elkaar gaan staan, waardoor de naald niet meer door het rijggat past. In dit geval raken de naalden dus na verloop van tijd echt op! 😆 Voorlopig heb ik er voldoende in huis en zijn ze zo’n 10cm lang, dus ik kan nog heel wat uurtjes vooruit.

Ik ben nu bezig om picootjes te zetten van kleine micro glaskraaltjes op micro kraaltjes van brons, langs de rand van het kant. Het stukje kant is 10x15cm en ik wil helemaal in het rond… Ik heb dus nog wel wat uurtjes te gaan…. perfect werkje om te doen nu het buiten regent en stormt… Ik kom mijn tijd wel door! 😉