Interactief kunstproject, workshops en groepsexpositie ‘Ik ben Sarah’

‘Ik ben Sarah’ is het levensverhaal van een Victoriaanse Lady, uitgebeeld in de vorm van sieraden, gemaakt door een groot aantal kralenkunstenaars. Voor elk sieraad wordt gebruik gemaakt van een speciale basis, waardoor de uiteindelijke verzameling sieraden één geheel vormt.

De inleiding, de (hoofdstuk)titels, de familiestamboom, de fantasie van de makers en de interpretatie van de ‘lezers’ vormen samen het uiteindelijke, complete verhaal.

Parijs, januari 1904

De avond is gevallen. Grote sneeuwvlokken dwarrelen langzaam naar beneden en bedekken straten en steegjes met een laagje sneeuw. Het is koud, het vriest al dagen en de straten lijken verlaten. Eenzame voetafdrukken in de verse sneeuw verraden een aanwezigheid. De oude vrouw, nauwelijks gekleed op de vrieskou, staat stil en staart in het licht van een van de gaslantaarns als gehypnotiseerd naar de vallende vlokken. Dan loopt ze moeizaam verder, een boek stevig onder haar arm geklemd. Pas als ze buiten het licht van de lantaarn is gekomen, valt het op dat ze nog een voorwerp draagt. Een voorwerp dat een lichte schijn afgeeft.

Bijna strompelend loopt de vrouw langs de Tuilerieën in de richting van de Seine, waar ze zich laat neervallen op een bankje. Ze legt het boek open op haar schoot, buigt zich voorover, trekt haar mantel naar voren en de kap over haar hoofd om de inkt te beschermen tegen de sneeuwvlokken. Het geheimzinnige voorwerp dat ze in haar hand houdt zorgt net voor voldoende licht om in het boek te kunnen lezen. Er valt een traan op het papier, die de inkt van enkele letters laat uitvloeien, als ze al lezend terugblikt op haar leven. De mantel verhult haar droefheid, zoals zij zelf een groot deel van haar leven een geheim heeft moeten verhullen…

De oude vrouw denkt aan haar moeder, Louisa, het eerste, buitenechtelijke kind van Lady Sarah Lennox en kleindochter van Sarah Lennox , Duchess of Richmond en Lady of the Bedchamber van Queen Caroline. Om het schandaal van Louisa’s geboorte letterlijk en figuurlijk binnen de grenzen te houden, had zij jarenlang gediend als kamermeisje in huize Lennox op het Landgoed Richmond bij Charles Lennox , 4th Duke of Richmond. Daar brengt zij haar enige dochter, Sarah, ter wereld, die door Charles niet wordt erkend, maar als pleegdochter wordt opgenomen in de adellijke kring, Daardoor kon Sarah trouwen met Henry Gordon-Lennox, de 22 jaar jongere broer van Charles Gordon-Lennox , 5th Duke of Richmond & 5th Duke of Lennox. Aan het sterfbed van Louisa moet Sarah haar plechtig beloven de geheimen van haar moeder nooit te openbaren. Toen pas kreeg ze het enige bezit van haar moeder – een dagboek – in handen.

De oude vrouw zucht diep als ze denkt aan die gelofte van jaren geleden, aan het aangrijpende afscheid en aan de schokkende onthullingen die ze daarna allemaal had gelezen in het dagboek. Pas toen besefte ze echt wie ze was… Nietsvermoedend was ze opgegroeid in Richmond, was getrouwd en had samen met Henry een dochter gekregen, die stierf bij de geboorte van hun enige kleindochter, Sarah. Natuurlijk had zij de zorg voor de kleine Sarah op zich genomen. Na de dood van haar man Henri brengt ze de laatste jaren van haar leven door met haar kleindochter  in Parijs, waar  de jonge Sarah haar danscarrière wil vervolgen nadat Londen in 1888 te gevaarlijk was geworden.

Als er een nieuwe ochtend aanbreekt, zit Sarah nog steeds op het bankje … inmiddels bedekt onder een laag sneeuw die glinstert in de eerste zonnestralen die de stad weer tot leven wekken. Het dagboek ligt nog steeds op haar schoot … het mysterieuze lichtje is gedoofd.
Ze heeft haar gelofte niet gebroken en kan deze ook niet meer breken. Alleen dat wat op haar schoot ligt, zal eens onhoorbaar spreken.

 

het-gehiem-op-zolder-1-2

 

 

Na een feestelijke opening en de mogelijkheid om de expositie te bezoeken in Drunen bij Kunstwinkel op Dreef, reist de expositie verder en zal op 8 oktober te bezichtigen zijn tijdens de Parelroute in Den Haag (deelnemer nr.50)
http://www.parelsvandefloraenfaunawijken.nl/parels_2016/

Daarna zal de reizende expositie tot in het voorjaar neerstrijken bij
Limited Edition
in Den Haag.
Tijdens deze expositie worden workshops gegeven en is het nog steeds mogelijk om mee te exposeren en deel uit te maken van het succesvolle kunstproject
‘Ik ben Sarah’.

http://www.cursussieraden.nl/11-nieuws/813-expositie-ik-ben-sarah.html
Eventueel meer info vind je in de FB groep ‘Ik ben sarah’:
https://www.facebook.com/groups/1658902311036494/

This slideshow requires JavaScript.