Ik heb het al vaker gedacht dat het kon en toen ik enkele weken geleden bij Zeeman weer de knutselvellen van schuimrubber ( of foam, hoe je het noemen wilt ) zag liggen voor € 1,- per 10 vellen, heb ik eens een pak meegenomen om het toch eens te proberen….
In eerste instantie heb ik ze gekocht, omdat het naar mijn idee wel eens een voordelig alternatief kon zijn voor een kern. Ook omdat je dit kan wassen 😉
Ik lees vaak dat men voor een collier karton gebruikt of karton gebruikt om delen op te vullen…. Ja, ieder zijn heug en zijn meug, maar karton komt er bij mij echt niet in. Het moet bij mij echt wel een materiaal zijn die zijn vorm en stevigheid behoudt wanneer het ( per ongeluk ) nat wordt.
Karton kun je ook niet zo snel gebruiken als vervangende kern of verstevinging in een armband, omdat het kan knikken als het buigt en dat blijf je zien. Dit schuimrubber lijkt mij dan ook een goed alternatief… en niet duur!
Tussen de laag stiff stuff waar je je werk op gemaakt hebt en het suède, houdt het je armband ook mooi in een ronde vorm tijdens het dragen en etaleren.
Duidelijk verhaal, maar hoe zou dit spul zich houden ter vervanging van stiff stuff?
Ik heb het geprobeerd en het is mogelijk! Er zijn wel een paar kleine ‘maartjes’ en die zal ik ook toelichten.
Ik heb dus geprobeerd om een cabje te omranden met als basis een schuimrubber velletje. Zoals je ziet, is dit mogelijk en is het ook gelukt!
Toen ik toch al bezig was, wilde ik eigenlijk ook wel weten hoe het spul zich verder zou houden tijdens verwerking als ik er iets meer mee zou doen dan alleen een cabje opnaaien en omranden.
Ik dacht er dus een hangertje van te maken met verschillende randen die afgewerkt moeten worden.
Dat is dus ook mogelijk, alleen is er wel een ‘maar’…. In tegenstelling tot stiff stuff, waar je je werk bij wijze van spreken wel 10 keer kan uithalen en opnieuw beginnen op hetzelfde stukje stof, is dat bij het rubber onmogelijk. Elke naaldenprik blijf je zien en blijft een ‘litteken’ in het foam waardoor het zijn stevigheid op den duur verliest op bepaalde plekken doordat er te grote gaten onstaan, waardoor het moeilijker wordt om je werk te herstellen.
Ook kun je aan de randen je draad niet te strak aantrekken, omdat de kans aanwezig is dat je je draad door het rubber trekt. Maar hier heb je alleen last van als met rubber op rubber werkt.
Maak je een leuke cabochonhanger met als basis het rubber en je gebruikt voor de achterkant suède of leer, dan geeft het suede of het leer die stevigheid di eje nodig hebt. Maar het hoeft niet, want zoals je ziet kan het wel, zeker als je een geoefende beader bent.
Ik zal voor mijn basis toch bij de stiff stuff blijven, maar ik zal het rubber zeker gaan gebruiken als kern voor armbanden waar ik geen harde koperen kern in wil gebruiken, omdat het rubber mooi vormvast is.
En dan heb ik nog een andere mogelijkheid bedacht met dit rubber….. Maar daar kom ik binnenkort op terug 😉
Ohw… nog een kleinigheidje… Als je deze tip wilt delen op fora of andere media, zou ik het erg waarderen als de bron vermeld wordt 😉 Dank je wel! 😀
‘t Is in elk geval een stuk eleganter dan die latex emmer op het hoofd van koningin Anna waarmee ik de tiara van de kroonjuwelen verstevigde. 😆
LikeLike
😆 Daar zag niemand toch wat van…?
LikeLike
Nee, dat niet. Maar ‘t klinkt zo lomp. Koningin Anna met een latex emmertje op d’r hoofd. 😆
LikeLike
Hahahaahaha
Koninklijke emmertjes lates moeten er ook zijn
LikeLike
Ik zit me nu dus wel even af te vragen… hoe hecht je bij dit spul nu je draad aan? Bij stiff-stuff kun je een paar steekjes over elkaar “in” het weefsel maken, maar ik neem aan dat dit bij dat rubber niet gaat? Of toch wel? En nog een vraagje: op de foto lijkt het dikker dan stiff-stuff. Is dat ook echt zo of lijkt dat zo? Ik kan me nl. nog steeds niet goed voor de geest halen wat voor materiaal je nu precies bedoelt. Maar ik ga beslist eens kijken, want als versteviging lijkt het me sowieso een prima materiaal!
LikeLike
Aanhechten gaat inderdaad niet zoals ik gewend ben, maar je kan makkelijk een knoopje maken, wat je naderhand toch niet ziet, omdat het knoopje zich in het rubber drukt. Je krijgt dus geen bobbels.
Het is inderdaad dikker dan stiff stuff.
Ik ben aan het zoeken voor je naar een duidelijk plaatje, maar vind niks duidelijks….
Tegenwoordig maken ze van een dikkere ( en compactere ) variant volgens mij ook de prikkussentjes die bij de prikblokken zitten.
het is wel leuk spul voor kleintjes om mee te knutselen… het is ook zacht, je kan het makkenlijk knippen en vormen.
LikeLike
Hoi Miranda,
Heel heel heel veel dank voor deze ijzersterke tip, hier kan ik zeker mee uit de voeten(en dan bedoel ik niet omdat ik een geoefend beader zou zijn) want ik vind namelijk de koperen kernen enorm prijzig en ik heb liefhebbers voor dit soort armbanden, maar die het gewoon zich niet kunnen veroorloven, nu kan ik deze liefhebbers tegemoet komen door een voor hun beter betaalbare armband te maken. Plus ikzelf heb nu ongeveer 8 van deze banden voor mijzelf en ik vind een koperen kern niet altijd even prettig in het dragen. Weet je wat ik wel gebruikt heb als kern. Bij de aanschaf van overhemden zit vaak plastic in de halsboord om het in model te houden, dit werkt ook heel goed, ik zorgde er altijd voor dat het stiff stuff en suede net een paar mm breder was.
Ingrid-LJ
LikeLike
Zijn dan de emmertjes turkse yoghurt van de Lidl ook nog niet een mooi alternatief? Het zijn emmertjes van 1000 gram, dus ruim groot genoeg voor een armband. Bovendien is de yoghurt ook niet te versmaden. 😉
Ik kom er zomaar op omdat ik (zie boven) eens een stuk van een latex emmertje heb gebruikt als versteviging voor een tiara. Yoghurt-emmertje is net even wat dunner natuurlijk en dus iets soepeler.
LikeLike
Het heet knutselrubber 😀 in België bij AVA of de Banier te verkrijgen.
Wel even een kleine opmerking: dit rubber reageert soms heel slecht met lijm! Altijd even een teststukje maken dus als je wilt gaan lijmen 😛
Verder bedankt voor de tipi
LikeLike
Rubber lost zeker op door de lijm? of wordt smurrie-achtig?
LikeLike