Tags

Sommige weten het wel van mij…. Ik heb een hekel aan zwart en grijs, maar waarom ik daar een hekel aan heb… ‘t wordt me regelmatig gevraagd, omdat velen zwart en grijs makkelijke kleuren vinden en ze zo mooi afkleden…

Ik draag geen zwarte en grijze kleding, misschien in een enkele uitzondering, omdat het soms niet anders kan, maar liever niet. Stereo-apparatuur is meestal zwart… Ik vind het werkelijk afschuwelijk en in mijn woonkamer een doorn in het oog. Zelfs een aardappelschilmesje met een zwart of grijs vat wil ik liever niet in mijn keukenla.
Vroeger, toen ik nog wel eens make-up gebruikte, kocht ik zelfs mijn mascara in donkerbruin i.p.v. in zwart.

En jawel… er zijn enkele uitzonderingen, zoals sommige auto’s die ik wel in zwart mooi vind, maar die uitzonderingen zijn op 1 hand te tellen…. Als ik er nu over nadenk, kan ik eigenlijk niks anders verzinnen dan alleen deze uitzondering, maar mogelijk zijn er nog wel enkelen…
Ja… bedenk me er  net nog een…. Die zwart metalen ornamenten, nieuw in het assortiment van Vintaj!  Die wil ik ook zeker nog eens in een creatie gaan verwerken, hoewel ik nu al weet dat het combineren van kleuren mij dan niet zo natuurlijk en absoluut niet zonder moeite zal afgaan…. Daar zal ik bij na moeten denken en dat hoef ik normaal gesproken niet als ik met kleur werk…

Maar goed, theoretisch is zwart ook geen kleur…. net als wit geen kleur is. Wit is de naam voor het licht die alle kleuren bevat ( denk aan de 3 primair gekleurde lichtbundels die elkaar raken/kruisen en precies op dat punt wit zijn ) en zwart is het tegenovergestelde van wit, dat bevat geen enkele kleur.

Ik werk dan ook nooit met zwart, grijs of echt wit…. heel soms eens om een accentje ergens aan te geven, maar dan nog is dat zelden…

Veel mensen snappen dat niet… Immers, veel mensen hebben wel een zwart kledingstuk in de kast hangen ‘wat zo mooi afkleedt’.
Nou, ik zal jullie eens iets vertellen wat veel mensen nog minder snappen, maar wat de reden is waarom ik deze kleuren zo verschrikkelijk vind.
Kleuren roepen bij mij – meer dan bij de gemiddelde mens – emoties op…. Ik ben absoluut een beelddenker en daarmee is dit ook direct te verklaren. Dat beelddenken is ook de reden waarom ik zo goed ben met kleuren en ontwerpen en dat dat de reden is waarom een bedenksel ‘gewoon’ altijd wordt zoals het in mijn hoofd zit. Is voor mij ‘gewoon’ heel eenvoudig…. bedenksel zit in mijn hoofd, kan het in 3D bekijken en ik kan er zelfs op inzoomen om ‘even’ van dichtbij te bekijken hoe dat ‘daar’ of  ‘daar’ nou precies zit. Mooi hè… zo doe ik dat nou … en dat allemaal zonder afstandsbediening of beeldschermen… zit gewoon zo in mijn hoofd…. heel erg makkelijk…  Ik kom dan ook nooit voor een verrassing te staan tijdens de uitvoering van een ontwerp, want voordat ik eraan begin, heb ik mogelijke problemen al opgelost!
In dit geval haal ik hier dus mijn voordeel uit.

Maar goed… zoals elk woord of getal een kleur of beeld bij me oproept, roepen kleuren ook beelden op met de daarbij horende emoties die ik op dat moment ook ervaar.
Als ik het woord “grijs” geschreven zie staan of  hoor, zie ik de kleur voor me…. maar dat zie ik niet alleen…. ik zie een grijs vlak veranderen in grijze wolken waar regen uitkomt… grijs weer… alles wordt grijs… mensen staan in de regen, regen maakt hun gezicht nat en je ziet geen verschil meer tussen een regendruppel of een traan… Tranen …. mensen huilen bij een begrafenis en zijn gekleed in zwart en grijs. Op de begrafenis regent het… mensen staan in grijze en zwarte kleding onder grijze en zwarte donderwolken en de hemel huilt me ze mee…. Mensen met grauwe gezichten in grijze en zwarte kleding, boven zich een zwarte paraplu en daarboven grijze en zwarte wolken die de omgeving somber en donker kleuren….

En….? Word je al weemoedig? Misschien zelfs wel depri…? Ik wel…. en dit of soortgelijke denkbeelden + bijbehorende emoties heb ik als ik de kleur grijs of zwart zie of hoor. Dat gevoel kan heel kortstondig zijn, maar het komt altijd op de proppen bij grijs en zwart….
Dus wat doe je dan als het type beelddenker bent zoals ik….. Je mijdt de kleuren die je treurig maken en werkt alleen met kleuren die je blij maken :mrgreen:

Wat te denken van donkerbruin en mosgroen…. Ik ruik het bos al…. Wat zeg ik, in mijn gedachte loop ik al tussen eeuwenoude eiken, hoor de wind zachtjes ruisen door de bladeren en voel de zonnestralen die door het bladerdek heenvallen, op mijn gezicht…
Ik zie de zonnestralen sprankelen… Vlinders! Ik zie vlinders… een open plek in het bos aan de overkant een fris en kabbelend stromend beekje waar wilde bloemen uitbundig bloeien….

*poef*

Inspiratie….  en een blij gevoel!   :mrgreen:

Ja…. ik voel aan mijn water dat er nu mensen zijn die denken dat ik gek ben …. mja… misschien wel, hè ;-)…. Maar zolang ik nog niet achterlijk ben en ik niet gedwongen word om in zwart en grijs te ontwerpen, maakt het mij niet uit wat een ander denkt… Ik denk alleen dat de mensen die denken dat ik gek ben, zelf iets te zwart-wit denken of in een grijs gebied zijn blijven hangen…..lol!

Happy Beading! lekker gek!