Tags

, ,

Ik heb gemerkt dat er nog steeds heel veel vraag is naar een goede beschrijving hoe je een cabochonarmband maakt. Uiteindelijk weet men mijn tutorial wel te vinden, waar ik veel positieve reacties op heb gehad, maar omdat mijn blog goed scoort in de zoekmachines, heb ik besloten om de tutorial die ik ooit eens speciaal voor Sieradenforum.nl heb geschreven en gemaakt, te kopieëren naar mijn eigen blog 😉
Dus ook hier is de foto-tutorial te vinden. Als ik er tijd voor heb, schrijf ik er misschien nog eentje voor de gevorderde ‘cabochonners’ !

Je kan ook de PDF downloaden: https://mirlady.files.wordpress.com/2011/09/beadembroidery-how-to.pdf als niet alle foto’s worden weergegeven.

In deze tutorial leg ik uit hoe je een cabochon-armband maakt en daarin neem ik gelijk mee hoe je een patroontje, in dit geval 2 vlindertjes, maakt.
Deze uitleg is gebaseerd op mijn werkwijze. winkStap 1Wat hebben we nodig?
Lacy’s stiff stuff
een koperen vorm of een (sterke magneet-)sluiting wanneer je zonder koperen vorm werkt.
Ultra Suède® of leer
lijm dat elastisch blijft, denk hierbij aan textiellijm of de E6000
schaartje
naalden
cabochons
kraaltjes in allerlei soorten, vormen en maten
indien gewenst; (edelsteen)split
stevig papier
vijl
potlood, pen of stift
draad, zoals Nymo, C-lon of nog beter Fireline (0.08mm)Voor deze armband heb ik een koperen vorm van 1½” breed genomen en Blue Paua Shell cabs. 8 stuks van 6x8mm en 4 stuks 13x18mm.
Hier heb ik allerlei kralen en split bij gezocht in bijpassende kleuren.
Ik werk voornamelijk met seedbeads van Miyuki (soms Toho) in de maten 11/0 en 15/0. In het voorbeeld zijn de grootste kralen die ik heb gebruikt de 3mm Swarovski parels.

Stap 2

Als we alle materialen hebben, beginnen we om eerst een sjabloon te maken van de armband.

Hiervoor nemen we een stuk stevig papier waar we de koperen armband opleggen. Met plakband plakken we de armband vanuit het midden vast aan het papier. Het vastplakken in het midden is belangrijk, want anders is de kans groot dat de armband gaat verschuiven tijdens het langstekenen.

Daarna rol je als het ware de armband in het papier en plak je de beide uiteinden ook met plakband vast.
Het is even een ongemakkelijk werkje, maar nu ga je de armband natrekken op het papier.

Haal voorzichtig het plakband los en knip de vorm uit.

Leg de vorm op de stiff stuff en trek de vorm over. Knip dan de vorm met extra ruimte van tenminste 1cm. rondom, uit.
tip! Ik gebruik voor het omtrekken van het sjabloon op de stiff stuff een zacht potlood. Op die manier krijg je niet van die duidelijke lijnen die veel minder te zien zijn en makkelijker zijn weg te werken wanneer je met licht gekleurde materialen werkt.

Stap 3

Je basis is klaar en nu gaan we kijken hoe we de cabs het beste kunnen gaan opplakken.
tip! Als ik tevreden ben en ik werk met een patroon, zet ik hier en daar een hulplijntje met een zacht potlood.

Stap 4

Voordat we de cabs op het stiff stuff gaan plakken, is het verstandig om de achterkant van de cabs ruw te maken. dat kan eenvoudig met een nagelvijl of met een dremel. Een dremel is handig als de cabs groot genoeg zijn en als je werkt met een hardere steensoort.

tip! Kleine cabs, zoals nu gebruikt in het vlinderpatroon, leg ik op een nagelvijl en met een zachte druk van mijn wijsvinger, schuif ik de cab op en neer om de achterkant ruw te maken.

Stap 5

In de meeste gevallen werk je vanuit het midden naar buiten.
Ik begin dus met de lijfjes van de vlinders en ik plak van elk lijfje 1 cab op de stiff stuff. Ik maak nu gebruik van mijn hulplijntjes die ik eerder heb gezet, zodat ik tijdens het werken met de lijm, niet opnieuw het midden hoef te bepalen of afstanden uit te meten.

tip!Ik gebruik textiellijm. Textiellijm blijft elastisch en daarmee kan ik de cabs goed vastplakken op de stiff stuff en het leer en de stiff stuff naderhand op de koperen vorm.

Als de lijm droog is, kunnen we beginnen met het omranden van de eerste cabs.
Hiervoor heb ik seedbeads maat 11/0 gebruikt, C-lon garen in een bijpassende kleur en ik werk met een John James ‘beadingneedle’ maat 13#. Dit is een hele fijne naald en werkt perfect wanneer we straks een tweede rand met nog kleinere kraaltjes gaan leggen.

Steek de naald van onder naar boven in direct naast de cab.
Rijg er twee seedbeads aan, leg deze neer langs de cab en steek de naald terug naar onderen.

Steek nu de naald terug naar boven achter de twee seedbeads die je net hebt vastgeregen en ga nog een keer met naald en draad door de kralen heen.

Rijg nu weer 2 seedbeads aan, leg ze langs de cab en steek terug naar onderen.

Ga nu 3 seedbeads terug, steek achter de derde kraal terug omhoog en ga met naald en draad nogmaals door de 3 kraaltjes heen.

Rijg daarna weer 2 kraaltjes aan, leg ze langs de cab, steek in, kom 3 kraaltjes terug weer omhoog en rijg deze nogmaals een keer door etc. etc. etc.
Zet dit voort totdat de hele cab omrand is.

Het kan natuurlijk voorkomen dat je op het laatst geen plaats meer hebt om 2 kraaltjes aan te rijgen. Dan rijg je er maar 1 aan en is het voldoende om daarna 2 kraaltjes terug te steken. Voor een mooie afwerking kun je wel beter 3 kraaltjes doorsteken met naald en draad, anders is het mogelik dat je laatste kraal naar beneden ‘duikelt’

Stap 6

Nu gaan we een tweede rand om de cabochon leggen.
Dit doen we door de naald met draad van onderaf in te steken tussen de rij kraaltjes die we net gelegd hebben en de cab zelf. Hiervoor gebruik ik een kleinere kraal en wel maat 15/0
Vanaf hier werkt het leggen van deze rand precies hetzelfde als de eerste rand, zolang je maar blijft insteken tussen de eerste rij en de cabochon.

We beginnen dus weer met het aanrijgen van twee kraaltjes, die leggen we langs de cab neer en steken naald en draad terug naar beneden.

Kom achter de kraaltjes terug omhoog en steek nogmaals met naald en draad door de twee seedbeads.

Rijg opnieuw 2 kraaltjes aan, leg ze langs de cab, steek door naar beneden, kom dan 3 kraaltjes terug naar boven en steek naald met draad door de 3 kraaltjes heen.
Begin weer opnieuwe met 2 kraaltjes aan te rijgen enz. enz. totdat je de omranding kan sluiten.

tip! Wanneer je helemaal klaar bent met de tweede rand, kun je naald en draad nog eens helemaal door alle kraaltjes halen en zachtjes aantrekken. Op deze manier komen je kraaltjes netjes te liggen en creëer je als het ware een soort zetting waardoor je cabochon in vast wordt gehouden.

Stap 7

Het tweede deel van de lijfjes plak ik nu vast op het stiff stuff en leg daar 2 randen om.
Daarna plak ik, met behulp van de eerder gezette hulplijntjes, de vleugels op het stiff stuff en omrand ik deze ook 2 maal.
Wanneer ik opvolgende cabs ga opplakken, plak ik deze niet direct tegen de omranding, maar laat ik een enkele milimeter ruimte over.

Stap 8

Als ik alle cabs heb vastgezet en omrand, maak ik met liquid silver staafjes voelsprietjes en omrand daarna de hele afbeelding met een constrasterende kleur om er zo één geheel van te maken.

Stap 9

Nu is het een kwestie van de armband opvullen.
Belangrijk om hierbij te weten is dat het stiff stuff iets in elkaar krimpt door het borduurwerk van kraaltjes en het aantrekken van de draden.
Voor de breedte hou ik standaard aan dat ik 1 kraal over de lijn heen borduur. Samen met het feit dat je het sjabloon van de armband langs de armband hebt afgetekend en daarna dat sjabloon ook weer naast de rand op de stiff stuff hebt afgetekend, waardoor je net iets groter zit dan de werkelijke breedte, kom je over het algemeen goed uit met de “krimp” voor wat de breedte betreft.

Speciaal voor dit voorbeeld, heb ik, nadat ik het middenstuk klaar had, de lengte van de armband opgemeten en de maat van dat moment omrand door een rand van kralen te rijgen.
Je ziet, doordat de oorspronkelijke lijn zichtbaar is, hoeveel krimp er is ontstaan in de lengte van de armband.
Houdt hier dus rekening mee en ga en blijf meten zodra je ¾ of net iets minder, van de armband af hebt!

Om de vlinders goed tot hun recht te laten komen, heb ik de laatste stukken opgevuld met een rustige kleur van groene edelsteensplit en kleine toefjes van 15/0 kraaltjes in de kleur van de omranding van de vlinders, om een saai effect te vermijden.

Stap 10

De band is helemaal opgevuld en goed op maat. Met goed op maat bedoel ik dat de band op stiff stuff net enkele milimeters breder en langer is dan de koperen vorm.

Dan kunnen we nu de vorm gaan uitknippen. Pas op dat je niet in de draden knipt warmee de kraaltjes zijn vastgeregen.

tip! Houdt bij het knippen je werk tegen het licht en knip met de achterkant in jouw zicht.
Knip met een klein schaartje.

Stap 11

Leg de band, die nu is uitgeknipt, op een stuk leer en knip een stuk leer iets groter uit dan de band.

Plak het leer vast aan de binnenkant van de koperen vorm.
Plak nu de bewerkte stiff stuff aan de buitenzijde van de koperen armband.

Laat even drogen en knip dan het teveel aan leer langs de armband af.

Stap 12

Dan is het nu tijd om de laatste hand te leggen aan de armband. We gaan hem afwerken. Bij de volgende beschrijving ben ik ervan uit gegaan dat men afwerkt van rechts naar links!!
Hiervoor gebruik ik seedbeads 11/0 , een John James beading Needle maat 9# en het garen wat ik gebruik is in een kleur die zo dicht mogelijk ligt bij de kleur van het leer.

We beginnen om eerst een seedbead als stopper aan het einde van de draad te knopen met 1 knoopje. Laat voldoende draad aan het einde van de werkdraad, want dat hebben we straks nog nodig voor een mooie afwerking wink

Je begint de afwerking, met de bewerkte kant naar je toe, door de naald met draad in het leer naar achteren te steken tussen het leer en de stiff stuff.
Dan haal je de naald en draad terug naar voren en steek je nogmaals in, maar dan vanaf de goede kant, door het stiff stuff en door het leer naar achteren.

Nu heb je een stevig begin en je draad zit vast.
Rijg nu 1 kraal aan en steek weer in vanaf de voorkant, door het stiff stuff en het leer.

Trek de draad zachtjes aan en let hierbij op dat de draad bij het aantrekken, onder de kraal, niet in elkaar draait.
Steek dan in de kraal met naald en draad vanaf boven/rechter kant van de kraal die je zojuist hebt aangeregen en trek de draad voorzichtig aan.

Rijg nu een nieuwe kraal aan, steek vanaf de voorkant in door het stiff stuff en het leer, vlak naast en aan de linkerkant van de vorige kraal, zachtjes aantrekken, draad en naald nogmaals vanaf de rechterkant door de kraal halen enz. enz.

Een nieuwe draad aanhechten doe ik met de chirurgenknoop (zie elders op dit forum). Daarbij houdt ik een rest van mijn oude draad en het eindstukje van mijn nieuwe draad over.
Die 2 draden rijg ik helemaal terug, door de kralen. Daardoor krijg je niet alleen een goede en veilige afwerking van je knoop, ook komen de seedbeads mooier in rij te staan wink

tip! Mocht je moeite hebben met het doorsteken van het leer, gebruik dan een tangetje wink

tip! Als je de seedbeads de tweede keer doorsteekt van onderen af/vanaf links, dan komen de kraaltjes rechtop te staan i.p.v liggend Very Happy

het eindresultaat:

Succes!!

NB: Deze tutorial mag niet worden gebruikt voor commerciele doeleinden of als lesmateriaal door derden.

Beginners kunnen voordelig een compleet pakketje bestellen bij: Zeepjesenzo
of de directe link zolang deze op deze plaats op internet staat: pakketjes bead embroidery

Voorbeelden ter inspiratie: